Karin Alvtegens senaste bok, ”en sannolik historia” är en bok som stundtals irriterar mig. Alvtegen har en styrka i sin förmåga att skildra sina karaktärers inre och det skaver att läsa om människor som är så totalt i avsaknad av självinsikt och så fullständigt fastkörda i sina tankespår att varje skymt av förändring får dem att bygga ytterligare en mur runt sin rädsla. Människor som saknar all förståelse för det som inte ryms i deras lilla värld. Det som verkligen lämnar en fadd smak efter sig är vetskapen om att dessa människor existerar i verkligheten. Kvinnor som Helena och Anna-Karin finns på riktigt. Män som Anders också.

Bokens huvudpersoner är Helena och Anders.
Deras respektive liv har, på var sitt sätt, kommit till vägs ände och Alvtegen låter omständigheterna föra dem samman. Under loppet av några dagar får vi följa hur de faller i bitar och kommer till insikter som visar dem nya vägar att ta sig fram i livet. Som katalysatorer använder Alvtegen en gammal man, Verner, som lever ett liv helt utanför gängse normer och som strör visdom i form av sanningar omkring sig och Anna-Karin, Helenas barndomskamrat, som med åren förvandlats från flickan alla såg upp till och ville ha till en bitter kvinna med ett antal skilsmässor i bagaget.

Alvtegen vill visa oss något med boken, att vi själva skapar vårt liv, väljer våra tankar och hur vi handskas med våra känslor. I bland blir det övertydligt och jag får känslan av att läsa en i raden av ”självhjälpsböcker”. Ändå flyter det på. Som alltid är Alvtegens språk njutbart och jag läser i stort sett non-stop, trots att jag irriterar mig och trots övertydligheten. Sammantaget är detta inte Alvtegens bästa bok men det är definitivt en bok som är välskriven och läsvärd.

Köp boken på Bokus och Adlibris

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inressant?

Annonser