Det första som slår mig efter att ha läst ”Den motvillige monarken – Carl XVI Gustaf” (Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher, Tove Meyer) är tanken på den kvinnosyn dessa maktens män har och hur de mer eller mindre fostras in i en värld där kvinnor betraktas som varor, att köpa och förbruka efter behov. Kungen och hans entourage behandlar kvinnorna de köper som slit och släng och sina egna fruar med en total brist på respekt.

Jag slås också av vilka risker vår kung, Sveriges statschef, och ordförande i utrikesnämnden, utsätter sig och Sverige för när han umgås i kretsar och försätter sig i situationer där han utan tvekan skulle kunna bli offer för utpressning och andra hot. I all synnerhet hans position som ordförande i utrikesnämnden borde göra ett sånt beteende i högsta grad olämpligt.

Många har dömt ut boken som sensationssnaskande i ett privatliv som inte angår oss. Själv anser jag att det angår oss i allra högsta grad vad våra skattepengar används till, vilket är vad det i sista änden handlar om. Är det verkligen rätt att vår statschef skall kunna lägga sitt apanage i händerna på rent kriminella människor och deras verksamheter utan att det skall granskas? Vidare angår det oss också i så måtto att han är Sveriges statschef och vi kan, och skall, kräva att han som sådan representerar landet på ett klanderfritt sätt. Kungen och hovet är ett PR-maskineri som måste fungera utan gnissel för att kunna motivera sitt pris och sin existens.

Rent stilistiskt är boken långt ifrån något mästerverk och såväl språkliga lapsusar som rena korrekturfel förekommer. Innehållsmässigt sätter den dock fingret på några i mitt tycke viktiga punkter och den ger en god bild av Carl Gustaf Folke Hubertus Bernadottes bakgrund och hur han formades till den han är. Läs den men du kan lugnt vänta till den kommer ut i pocket.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Intressant?
Köp boken på Bokus och Adlibris

Annonser