Få Svenska idrottare har skapat så många rubriker som Patrik Sjöberg och få Svenska idrottsmän har varit så framgångsrika. Han lämnar ingen oberörd och sannolikt har de flesta sin uppfattning klar om honom, en uppfattning till stor del grundad på tidningsartiklar och TV-sändningar. Vad som än har sagts och skrivits om Patrik Sjöberg genom åren borde det ändå stå fullkomligt klart för var och en, åtminstone för den som har det minsta aning om vad stora idrottsliga framgångar kräver, att ingen blir världsmästare utan hård träning, målmedvetenhet och stark vilja och att det glassiga playboyliv som Patrik Sjöberg till synes levde inte var det som tog honom över ribban när den låg på 2.42. 

Patrik Sjöberg har nu ännu en gång skapat rubriker i media, denna gång med sin självbiografi Det du inte såg, där han avslöjar att han utsattes för sexuella övergrepp av sin tränare Viljo Nousiainen under flera år. Dessa avslöjanden är stora men ändå inte dominerande i boken. De tas upp på ett tidigt stadium och Sjöberg återvänder till dem då och då, mest som ett slags förklaring till alla de gräl som han och Nousiainen hade och de är ingenting som dominerar boken. Ändå förstår man att det hade varit svårt att skriva Det du inte såg utan att de tagits upp.

Det du inte såg är så mycket mer.  Boken ger bakgrunden såväl till Patriks Sjöbergs framgångar som höjdhoppare som till tidningsrubrikerna och även om beskrivningarna av det som egentligen hände bakom rubrikerna bara skulle vara sanna till hälften, varför de nu skulle var det, gör de klart att tidningarna bedrivit en häxjakt på Sjöberg som sannolikt skulle knäckt de flesta. Boken börjar i Patrik Sjöbergs barndom i Västra Frölunda och tar oss med hela vägen till hans medverkan i Mästarnas Mästare 2010. Via många och långa träningspass, skador, besvikelser och motgångar till världsrekordhoppet på 2.42. En fascinerande resa som också följer och beskriver det som formar människan Patrik Sjöberg, från det att han var stökigt skilsmässobarn i skolan utan nån riktig fadersgestalt till hans egen roll som pappa.

Boken känns uppriktig. Sjöberg bjuder på sig själv och på roliga episoder från sitt liv såväl som på rallarsvingar. De senare främst riktade mot höjdarna i (fri)idrottsvärlden i allmänhet och Bengt Westerberg i synnerhet.  Han väjer vare sig för det tunga eller för att erkänna sina fel och brister men inte heller för att ära sig själv och de som hjälpt honom att nå sina mål. Patrik Sjöberg lät inget komma mellan sig och drömmen att bli bäst i världen i höjdhopp. Inte ens det faktum att han under flera år utnyttjades sexuellt av sin tränare, mentor och styvfar, Viljo Nousiainen.

Intressant?

Köp boken på Bokus och Adlibris

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser