Att läsa böcker som utspelar sig i stort sett utanför den egna ytterdörren är trevligt och anledningen till att jag först kom i kontakt med Mats Ahlstedts författarskap i ”Den röda damcykeln”. Hans femte kriminalroman, ”Dömd för livet” utspelar sig, precis som de tidigare, i och runt Kungälv och Marstrand.

Tony har suttit 23 år i fängelse, dömd för mordet på sin flickvän 1986 och när han släpps ut och återvänder till barndomshemmet i Marstrand sätts en kedja av händelser igång och två av rättegångens huvudvittnen dödas. Allt pekar på att Tony är den skyldige och samtidigt som Sigrid, som påstår sig vara Tonys och den mördade flickvännens dotter dyker upp, dras nätet sakta åt runt Tony. Men är han verkligen skyldig eller har rättvisan begått ett oerhört justitiemord? Att det senare alternativet är det riktiga står snart klart. Poliserna, främst i form av Ahlstedts polispar Fatima Wallinder och Sören Högström, får i ”Dömd för livet” en ganska tillbakadragen roll då boken fokuserar på Tony och hans jakt efter rättvisan, sanningen och den skyldige.

Ahlstedt bygger med gott hantverk upp sin historia och spänningen stegras allt eftersom sidorna kvar att läsa minskar.  Det är ingen hårdkokt deckare men ändå en bladvändare av rang. Samtidigt som boken väcker frågor om hur säkert rättssystemet egentligen är och hur rigida poliser är så gör den verkligen skäl för sin titel. Har du en gång dömts av rättvisan, felaktigt eller inte, är du dömd för livet av en allmänhet som inte vet mer än det som tidningarna skrivit.

Vill du läsa välskrivna kriminalromaner i västkustmiljö är Mats Ahlstedts böcker ett bra val.

Köp boken på Bokus och Adlibris

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser