”Bisarr och skitrolig” är omdömet på framsidan som skall locka mig att läsa Bingo Rimérs ”En flickfotografs bekännesler”.
Men nej, den är bara ytterligare en i raden av böcker om sig själva som kändisar ger ut med hjälp av en spökskrivare. Vare sig mer eller mindre. En beskrivning av en omogen och hämningslös ung mans resa, utan vare sig moralisk eller etisk kompass, från pojkrummets ligist till hans relativa mognad som tvåbarnsfar. På vägen är det väldigt mycket namedropping, yppiga, gärna omyndiga, blondiner, dråpligheter och party. Mycket mer än så är det inte. Inga sentenser, ingen sensmoral och boken svarar väl upp till den mediebild jag har fått av Bingo Rimér.

Jag funderar på varför man skriver en sån här bok överhuvudtaget. Svaret är, antar jag, antingen pengar eller ett obotligt stort ego. I Bingo Rimérs fall säkert en kombination av båda faktorerna. Ett förlag som vet att kända namn säljer ser chansen att tjäna lätta pengar och en ”författare” som lider av obotlig rampljuslängtan får tillfällig lindring.

Det är inte förvånande att det säljer. Vi älskar att gotta oss i andras liv och ju snaskigare detaljer som avslöjas, desto mer säljer det, vare sig det är i bokform, kvällstidings- eller skvallertidningsformat. Det är ändå ledsamt att inse att när pengarna styr försvinner litteratur som är så mycket viktigare än kändisböcker i skuggan av det som säljer. Förlagen vågar inte satsa på annat än säkra kort och ju fler ”Bingo-böcker” som kommer ut, desto färre ”smala” böcker och debutanter kommer att få en chans eftersom de alla skall dela på samma kaka.

Intressant?

Köp boken hos Bokus och Adlibris

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Annonser