Jan Y Nilsson, en poet på randen till sitt kommersiella genombrott, en poet som är på väg att svika sina ideal. Bara undertecknandet av kontraktet står mellan honom och utgivningen av den kriminalroman han skrivit och som förutspås bli en riktig kioskvältare. När förläggaren hittar honom hängd i sin båt pekar allt vid första anblicken på självmord, men en hobbypoet till kommissarie kopplas in. Naturligtvis är poeten mördad.

Björn Larsson, med romaner som ”Long John Silver” och ”Den Keltiska Ringen” i bagaget, kan sitt hantverk, inte tu tal om den saken och han är uppsakattad i stora dela av Europa. Hans böcker har översatts till ett femtontal språk men på hemmaplan har han inte fått det erkännande han förtjänar vilket är synd.

Döda poeter skriver inte kriminalromaner” är lättläst. Den  förvandlas i vissa stycken till ett slags metaroman när kommissarie Barck läser kriminalromanen Jan Y har skrivit och när han finner att verkligheten överensstämmer väl med det som Jan Y skrivit. Larsson delar ut tankeväckande kängor åt såväl  förlagsvärlden som de höga herrar som sitter i ledningen för olika storföretag och som den naturligaste sak i världen ser sig berättigade till ohemula ersättningar som saknar alla rimliga proportioner och verklighetsanknytning. Han sätter också fingret på den ständiga striden mellan poesi och prosa.

Striden om Jan Y:s ofärdiga manus för, naturligt nog, tankarna till svallvågorna efter Stieg Larssons Milleniumtrilogi och referenserna till, och likheterna med,  litterära storheter duggar tätt. Larsson har också låtit sin kommissarie mejlväxla med en i Lund verkande lyrikexpert, Docent Niklas Schiöler. De dikter som i boken tillskrivs Jan Y visar sig vara skrivna av en Fransk poet vid namn Yvon Le Men och översatta av Björn Larsson själv. Persongalleriet bjuder både på fanatiska stalkers, hängivna beundrare, religiösa fundamentalister och trogna vänner och är skildrat med  med lagom djup och skärpa. Någon riktig deckarförfattare är Björn Larsson inte, men han lotsar mig säkert och skickligt till den inte alltför svårgissade upplösningen och jag tycker om det jag läser.

Intressant?

Köp boken på Bokus och Adlibris

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Annonser