Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt är med sin bok ”Det fördolda” debutanter  i den över alla breddar svällande strömmen av kriminalromaner. Ytterst få av alla dessa kriminalromaner överraskar. Så inte heller ”Det fördolda”.  Boken är välskriven, såväl personteckningar som miljöbeskrivningar funkar bra och språket lämnar inte något i övrigt att önska och jag känner mig snabbt bekväm och hemma. Allt känns välbekant och tryggt, och ungefär lika spännande som en Volvo. Allting finns, på rätt plats och i rätt form men inget överraskar trots att dramat tar flera vändningar innan mördaren till slut avslöjas. På vägen mot upplösningen ställs frågor om föräldraskap i allmänhet och faderskap i synnerhet och vad föräldrar är beredda att göra och utstå för sina barns skull.

Bokens huvudkaraktär, Sebastian Bergman, en fullblodsegoist och självdestruktiv, sexmissbrukande kriminalpsykolog, har förlorat sin familj i tsunamin och i och med det tappat bort sig själv. Av rent egoistiska skäl pratar han sig in i en utredning om ett mord på en sextonåring och som leds av hans tidigare kollega. Sebastian lyckas under utredningens gång göra sig impopulär hos såväl kollegor som vittnen. Naturligtvis är det också Sebastian som ser allt som inte stämmer i utredningen och han som till sist lyckas med att oskadliggöra gärningsmannen. Avslutningsvis bjuds vi på en twist, en twist som jag hade föraningar om redan efter mindre än halva boken.

Jag ömsom tycker synd om, tycker illa om och skrattar åt Sebastian och jag tänker att den gamla tesen att psykologer blir psykologer bara för att hjälpa sig själva stämmer väl på honom. Problemet är att han trots viss insikt verkar sakna verklig vilja att göra något åt sin situation och i stället odlar sin självdestruktivitet. Min tro är att vi genom de följande böckerna om Bergman kommer att få se honom utvecklas.

”Det fördolda” är en mycket säker debutbok och gillar du välskrivna kriminalromaner är den definitiv att rekommendera. Trots Volvostämpeln.

Intressant?

Köp boken Bokus och Adlibris

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser