Utan att ha gått den vanliga vägen och som medlem i SSU lagt sin ungdom på politiskt arbete handplockades Thomas  Bodström utifrån av Göran Persson. Nu summerar advokaten som plötsligt blev” Sveriges snyggaste minister” sina tio år i politiken. Boken ”Inifrån” lanserades starkt av förlaget med löften om avslöjanden och med citat som, ryckta ur sitt sammanhang, kunde tolkas som sensationella men i det stora hela är ”Inifrån” mer eftertänksam är kontroversiell.

Bodström skriver öppet, chosefritt och i vissa stycken självkritiskt om sina erfarenheter. Insiktsfullt beskriver han problem, vad som gått snett med socialdemokratin. Slitningarna inom partiet analyseras, förlamningen efter mordet på Anna Lindh, tröttheten i valrörelsen 2006 och spelet bakom Sahlins avgång beskrivs men vi bjuds inga smaskiga skandaler eller avslöjanden.

Läsvärt är när Bodström klär av de ”Nya” moderaterna och på punkt för punkt redovisar deras  hållning genom tiderna och visar att de inte är så ”nya” som de vill låta göra gällande. Det är också intressant när han beskriver samarbetet med media och även betygsätter några av de mest kända politiska journalisterna han haft att göra med.

Bodström talar också om avundsjuka och den jantelag som råder inom partiet. Samtidigt som han tydligt belyser de problem som finns presenterar han också lösningar och möjliga vägar framåt och jag kommer vid ett flertal tillfällen på mig med att undra om Bodström verkligen på allvar avslutat sin politiska karriär eller om ”Inifrån”, förutom att vara en biografi, också till del är avsedd som personlig programförklaring och inträdesbiljett till den politiska arenan igen.

Intressant?

Köp boken hos Bokus och Adlibris

Läs mer på Norstedts hemsida

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser