Hur väl känner vi varandra? Vad vet vi om våra närmaste? Detta är centrala frågor i Stewe Claesons senaste roman ”Mördaren är död”. Undertiteln lyder ”Roman om ett brott och om Hallands söner”. Och visst, det är en roman om ett brott, men trots att boken rör sig runt en mordgåta är det långt ifrån en kriminalroman.

Johannes Halland är död. Det är försommar 2009 och hans sex söner och deras familjer samlas för begravningen. Jens, den av bröderna som berättelsen centreras runt, hittar i faderns hus en bekännelse, ett erkännande av ett mord begånget mer än femtio år tidigare. Att även brödernas mamma Sofie visar sig ha haft saker att dölja framgår av en bunt brev från en okänd älskare.

Mordgåtans motiv står för läsaren klart ganska tidigt men Claeson låter i behagligt tempo sina gestalter cirkla runt varandra i sökandet efter svar samtidigt som försommaren och det vardagliga livet pågår runt omkring dem. Han låter dem hitta såväl svar som nya frågor, inte bara om Johannes och Sofie, utan minst lika mycket låter han dem komma närmare sig själva och varandra och jag landar i tanken att människor så sällan pratar med varandra, om varandra.

Intressant?

Läs mer på Norstedts förlag

Köp boken på Bokus och Adlibris

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser