Det är inte som du tror” är en ofta återkommande replik i Unni Drougges senaste bok ”Förkunnaren” och den beskriver i all sin enkelhet det mesta som händer i den andra delen i trilogin om journalisten Berit Hård.

En något mer utförlig beskrivning av ”Förkunnaren” skulle kunna vara att det är en härlig sängkammarfars och spring-i-dörrarna-komedi kombinerat med en vass betraktelse av tokiga samhällsfenomen och av människors önskan att bli ledda och sedda i stället för att ta eget ansvar för att hitta sin plats i livet. Och kombinationen fungerar ypperligt.

Berit Hård ger sin jobbcoach på arbetsförmedlingen fingret och ramlar i stället rakt in i ett jobb på en konsultbyrå. Ett jobb som ger henne mer än fullt upp och och som närapå kostar henne livet till slut. För som sagt – ”Det är inte som du tror”. Ljusets och kärlekens profet, Lotuz of Love, bränner koranen på scenen och politikerna är inte så rara som de synes vara.

Det är svårt att inte tycka om Berit Hård som trots sin dekadenta framtoning är både skärpt och smart. Drougge har gett sin hjältinna egenskaper som normalt sett tillskrivs män – Hon raggar unga engångsligg på löpande band, hon dricker som en svamp, rapar och fiser ohämmat och struntar ganska högaktningsfullt i vem som tycker om henne eller inte. Mellan raderna går det ändå att ana att Hård inte är fullt så hård som hennes namn antyder och i ”Förkunnaren” likaväl som i ”Bluffen” förlorar hon sig för ett ögonblick i sina känslor men låter snabbt den dörren slå igen för att inte bli sårad.

Drougge sluggar vilt åt flera håll, men tappar aldrig fokus. Hennes penna är vass, ironisk och obönhörlig och flera gånger under läsningen skrattar jag högt, vilket är sällsynt, och i nästa ögonblick nickar jag igenkännande och tänker att människor är verkligen en skock får. Jag ser fram mot att läsa den tredje boken om Berit Hård, hon är en frisk vind i den svenska spänningslitteraturen.

Intressant?

Läs mer om boken på Massolit förlag

Köp boken på Bokus och Adlibris

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser