Mons Kallentoft blev känd för den stora massan med böckerna om kriminalinspektör Malin Fors vid Linköpingspolisen. Nu har hans debutroman ”Pesetas”, som kom ut år 2000 och som 2001 belönades med Katapultpriset för bästa skönlitterära debut, nått ut till pockethyllorna.

Pesetas” är en suggestiv roman som sakta förvandlas till en renodlad thriller med både illegala vapenhandlare, poliser och yrkesmördare och där språket till slut blir så snabbt och korthugget att det nästan snubblar fram. Handlingen är förlagd till Spanien, huvudsakligen Madrid och dess nav är baren där de fem huvudpersonerna, alla i trettioårsåldern, möttes och fortfarande träffas. Fem människor som alla mer eller mindre tappat fotfästet och vilset söker sin plats i livet. 

Carl och Emilio har båda gett upp lovande karriärer för att försöka finna något annat. Carls flickvän Caterina, den som står stadigast på jorden, har avbrutit sina läkarstudier. Paco arbetar på posten och hans flickvän Sofia är en  alkoholiserad penningslukare. Alla fem drömmer om ett annat liv och Paco stjäl brev med kokain på sitt jobb. Kokain som han och Emilio lever gott på att sälja och som håller Sofia med sprit och klubbrundor.

Kallentoft ger oss gott om tid att lära känna sina gestalter. Ändå är det, i synnerhet i Carls fall, svårt att se vad som driver dom vidare in på grövre brott när knarkbreven plötsligt slutar komma och pengarna sinar, Varför söker de sig djupare ner i kriminalitet i stället för att hitta andra vägar i livet? Lättast är det att förstå Paco. Han har inget annat än posten och knarket, men Carl, som är arkitekt och Emilio som är en talangfull fotograf är svårare att komma underfund med. Att pengar är en stark drivkraft står utom tvivel, men bortom det?

Intressant?

Läs mer på Natur och kultur och på Pocketförlaget

Köp boken på Bokus och Adlibris

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser