Jag är part i målet. Lika bra att säga det med en gång. Jag har alltid gillat Zlatan, såväl för hans attityd som för hans fotboll. Jag gillar människor som inte kompromissar med sig själva och som vet sitt värde och vågar stå upp för det.

Jag är Zlatan” är inget litterärt mästerverk. Som alla andra idrottsmäns biografier är den skriven av någon annan än huvudpersonen själv. I detta fallet är det journalisten David Lagercrantz som håller i pennan. Det är en fängslande berättelse om en kille som lyckas, mot alla odds. Som gör resan från att vara en halvgangster i  Rosengård i Malmö till att bli en av världens absolut bästa fotbollsspelare. Den är skriven på ett språk som gör att jag understundom hör Zlatans egen röst bakom orden och ser hans leende.

Zlatan är född i Sverige. Detta till trots präglar hans föräldrars ursprung uppväxten. Konflikter i deras hemland har följt med till Sverige och färgar deras, och naturligtvis även Zlatans, liv här. Konflikter är Zlatans vardag, på alla plan. Detta fortsätter sedan som en röd tråd genom hela boken och strider med såväl tränare som klubbledningar och lagkamrater är vardagsmat. Tråkigt nog nöjer sig Zlatan med konstatera att ”så är det i fotbollsvärlden”. Ingenstans ifrågasätts på allvar systemet med ohemula transfersummor, astronomiska löner, rackarspel i kulisserna och den hysteriska mediebavkning han utsätts för. Det är inte Zlatans stil att problematisera sin omgivning. Problem med fotbollen löser han genom att träna ännu hårdare och på andra plan löser han dom genom att helt enkelt be folk dra åt helvete eller bara ignorera dom. Ungefär så. Han är långt ifrån alltid en trevlig person och han är väldigt ”osvensk”.

Som ett dokument över Zlatans liv och karriär är ”Jag är Zlatan” oklanderlig och ger en, som det känns, tämligen god bild av Zlatan. Den ger också till stor del förklaringar till Zlatans heta temperament och hans ibland till synes okontrollerade vredesutbrott på plan och i media. Men som sagt, någon eftertanke, någon djupare reflektion över, eller kritik mot den cirkus som toppfotbollen, och i viss mån all fotboll, förvandlats till bjuds inte. Det är synd, men fullt förståeligt. Det är ju en bok om Zlatan. Läs den.

Intressant?

Läs mer på Albert Bonniers förlag

Köp boken på Bokus och Adlibris

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser