”Mike Larssons rymliga hjärta” är, enkelt uttryckt, en skön blandning av feelgood och spänning. Bakom det är det en roman om en mans kamp för att, mot alla odds, förverkliga sin dröm – Ett liv med sin son. En roman om fientlighet, förutfattade meningar, girighet och tonårig vilsenhet och utsatthet. Och faktiskt lyckas Lönnaeus skildra samtliga dessa tunga ämnen på ett trovärdigt sätt. Samtidigt är det en bok som framkallar skratt med absurda händelseförlopp och galna lösningar på hastigt uppkomna problem.

Mike Larsson har precis muckat från fängelset. För sista gången har han lovat sig själv. Nu skall han bli en annan människa. En god far åt sin tonårige son Robin. När Mike redan första kvällen stjäl en bil, den sista intalar han sig, för att kunna ta sig till Tomelilla där Robin bor, inser jag som läsare att resan mot målet inte kommer att bli helt utan problem.

Lönnaeus gestaltar sina människor med varlig hand och får dem att bli verkliga. Åtminstone så länge han håller sig till huvudpersonerna. Andra, som den girige journalisten och den rabiate polisen skissas upp schablonmässigt och ytligt. Som en röd tråd genom hela boken löper Mikes hårda kamp för att motstå sitt häftiga temperament och att göra det rätta, att bli en bra far för Robin, men det är inte enkelt eftersom livet hela tiden tycks lägga ut snubbeltrådar för honom och ingen verkar vilja tro honom eftersom han redan är dömd. Att Mike Larsson har ett rymligt hjärta behöver läsaren i alla fall aldrig tvivla på.

Intressant?

Läs mer på Damm förlag

Köp boken på Bokus och Adlibris

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser