Bengt Liljegren har skrivit en heltäckande och faktaspäckad bok om Pink Floyd, gruppen vars ursprungs källa, Syd Barret, förgiftades av sinnessjukdom och droger. Gruppen vars medlemmar var för sig inte lyckats speciellt bra men som tillsammans skapade magnifik musik trots sin oförmåga att kommunicera på det personliga planet. Liljegren börjar från början med beskrivningar av medlemmarnas uppväxt i Cambridge som, olikt många andra rockmusikers, var som barn i tämligen välbärgade familjer och slutar i Oxford 2010 när David Gilmour och Roger Waters lägger alla stridigheter åt sidan för att ännu en gång stå på samma scen. Vi för följa bandet från deras första spelning, genom dess karriär och fram till slutet, då Pink Floyd var en resande musikcirkus vars scenshow överträffar det mesta, ibland till och med musiken.

Bandets historia är mörk, full av stridigheter, och medlemmarnas kommunikationsproblem tydliggörs på ett ibland smärtsamt sätt. Liljegren fokuserar mycket på Syd Barret och hans liv och som allra mest ont gör det att läsa om hur Syd Barret uteslöts ur gruppen genom att resten av bandet helt enkelt struntade i att hämta honom på väg till ett gig och helt sonika plockade in David Gilmour som hans ersättare. Stridigheterna mellan främst Waters och Gilmour är mest skrattretande. Två vuxna män som bär sig åt som pojkar i en sandlåda.

Att Liljegren är historiker märks i boken. Den är späckad med verifierbara, historiska fakta och den första rockbiografi jag läst som innehåller fotnoter på var och varannan sida. Om du däremot söker roliga anekdoter och dråpliga episoder ur medlemmarnas liv går du bet. Därtill är Liljengren sannolikt för finkänslig, eller så finns det helt enkelt inte särskilt mycket av den varan att delge läsaren. Faktum är att medlemmarna i Pink Floyd vid sidan om musiken förefaller leva ett tämligen vanligt liv och att de alla är medieskygga är ju ingen stor hemlighet.

Boken är lättläst och kan säkert falla även den som inte har så mycket koll på vare sig Pink Floyd eller deras musik i smaken. ”En faktaspäckad introduktion till ett av rockhistoriens största band” som Västerbottens folkblad uttrycker det. För dig som redan är ett Pink Floyd-fan är den i det närmaste ett måste. Det är en fascinerande och stundtals rörande läsning om ett bands väg från dess första år som obskyr undergroundgrupp till ett av största och mest inflytelserika banden i musikhistorien.

Intressant?

Läs mer på Historiska Media

Köp boken på Bokus och Adlibris

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser