Hade detta varit den första bok jag läst om Harry Hole så hade det blivit den enda. ”Fladdermusmannen” är den första av Jo Nesbös böcker om Harry Hole och det märks. Den lider av språkliga brister, lätt adjektivsjuka och en mångfald av karaktärer som ibland gör det svårt att hänga med i svängarna och med meningar som

”Efter en uppfriskande dusch gick han ut till en blekblå himmel med en morgonsol som inte gjorde mycket väsen av sig för att finna någonstans att äta frukost”

är det lätt att anse att boken skulle mått bra av lite hårdare redigering och korrekturläsning.

Boken utspelar sig i Australien, mestadels i Sydney och dess mindre fashionabla delar. Harry Hole, som skickats dit för att hjälpa den Australiensiska polisen i utredningen av mordet på en Norsk kvinna, står snart i händelsernas centrum trots uttryckliga order om att hålla sig i bakgrunden. Hans närmaste samarbetspartner blir en polis som är aborigin och detta ger Nesbö gott om möjligheter att spegla motsättningarna mellan ursprungsbefolkningen och kolonisatörernas ättlingar och understundom känns det som att läsa en faktabok mer än en kriminalroman.

Det speciella med boken är Hole själv, som i denna bok blir kallad för Holy av sina Australiensiska kollegor, och hans gestalt. Han liknar inte de desillusionerade och bittra poliser vi så ofta presenterats för i de senaste årens kriminallitteratur. Trots de motgångar han haft försöker han se framåt och ger inte upp livet. Lite övermänniska blir han ändå, och tappar därmed i trovärdighet, när han mer eller mindre asplakat både lyckas klura ut avgörande pusselbitar och hålla förhör.

Sammanfattningsvis är det en ganska ordinär kriminalroman som jag i ärlighetens namn inte riktigt förstår alla lovord runt men eftersom jag tidigare läst den fjärde romanen om Harry Hole, och gillade den,  kommer jag sannolikt att läsa även den andra och tredje så småningom även om jag inte känner någon större brådska att kasta mig över dom.

Intressant?

Läs mer om boken på Forum och Piratförlaget

Köp boken på Bokus och Adlibris

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser