Tony och Susan” gavs ut första gången 1993. Nu har den getts ut igen för att, som förlaget säger i baksidestexten, ”ge fler chansen att hitta detta mästerverk om skuld, hämnd och om läsandets krafter”, en formulering som skruvar upp förväntningarna rejält.

I sammandrag är det en bok om en bok och de tankeprocesser läsandet sätter igång. Susans före detta make Edward, som på den tiden de var gifta var en oduglig man med författarambitioner som lät sig försörjas av sin fru, klampar nu över tjugo år senare  in i Susans vovve-villa-volvo liv genom att skicka ett bokmanus han vill att hon skall läsa och ha synpunkter på. Han kommer personligen att dimpa ner i den stad där hon bor med sin nuvarande man om drygt tre månader och vill då träffa henne för att diskutera manuset.

Susan läser, efter att ha förträngt det, manuset de sista dagarna innan Edward skall komma. Boken är upplagd så att när Susan läser får vi också läsa och när Susan tar paus i läsningen får vi följa hennes vardagsliv och tankarna kring det hon läst och de känslor det väcker inom henne. Edwards manus ”Nattdjuret” är en ruggig historia om hur ren och skär, helt slumpmässig ondska förintar en familj. Den ställer frågor om skuld och moral och är spännande och svåra att sluta läsa. För huvudpersonen Tonys del är det hans familj råkar ut för en obeskrivlig tragedi och ett trauma som när han precis börjat kunna leva ett efter omständigheterna normalt liv börjar om igen.

De partier där Susan vilar från läsningen är inte riktigt lika intressanta. ”Nattdjur” får Susan att fundera såväl över sin relation med Edward som över sin nuvarande situation, där en otrogen och karriärinriktad man tar henne och hennes lojalitet för given. Hur har det blivit så? Är hon beredd att ställa upp på det? Hur skall hon gå vidare i sitt liv? Jag känner en viss sorg över Susan som inte långt tidigare ställt sig dessa frågor och som inte långt tidigare förmått se sitt liv utifrån. Ser i henne den majoritet av människor som bara låter sig liv hända utan att fundera på och reflektera över det.

Jag gillar upplägget i den här boken och den är absolut läsvärd, men mästerlig? Nja.

Intressant?

Läs mer på Wahlström & Widstrand

Köp boken på Bokus och Adlibris

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser