”Ängeln” av Bali Rai är ännu en bok jag hittade på rean och utan undantag den blodigaste och mest våldsamma ungdomsbok jag läst. Den är, kanske just därför, en bladvändare som går fort att läsa. Den är full av våld. Oprovocerat såväl som beräknat och utstuderat. Smällarna duggar tätt, kroppsdelar och huvuden skärs av och blodet stänker. Huvudpersonen Jit, som ger sig ut på en jakt för att försöka hitta sin finaste vän Sophie, spårlöst försvunnen sedan åtta månader, tänder utan stubin och det räcker med en blick för att han skall explodera. Den sekt som är huvudspåret visar sig inte heller främmande för att använda brutalt våld. Att sekten bara är ett delspår till lösningen på Sophies försvinnande står klart ganska tidigt och hur det hela hänger ihop anas efter ungefär halva boken.

Jit är, precis som författaren, av Engelsk-Indisk härkomst och Rai vädrar i boken unkna rasistiska fördomar. Både sekten och personer som Jit möter visar sig vara främlingshatare av stora mått. Parallellt med boken hör vi gärningsmannen berätta om sina änglar och sina motiv. Motiv som sträcker sig bak till barndomen.

Hela boken håller ett högt tempo och språket är enkelt. Dialogerna är stundtals rent elaka och gör sig säkert bättre i den engelska originaltexten. Upplösningen är spännande, slutet otroligt amerikanskt och när jag slår ihop pärmarna har jag en fadd smak i munnen. Är det verkligen nödvändigt med så här mycket våld, blod och elakheter i en ungdomsbok?

Intressant?

Läs mer på Rabén & Sjögren förlag

Köp boken på Bokus och Adlibris. Boken är slut på förlaget.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser