Girighet är en dödssynd sägs det och efter att ha läst  ”Flimmer”, det första samarbetsprojektet mellan syskonen Anne och Even Holt, kan jag inte annat än hålla med. Utan tvekan är detta den bästa boken som hittills skrivits av Anne Holt och den är verkligen ett lyft efter den röriga och trötta ”Frukta inte”. Hennes brors kunskaper ger boken tyngd och verklighetskänsla och att den är är behagligt befriad från trötta poliser är något jag gillar. Det är en väl sammanhållen roman och trots att trådarna är många håller Holt ihop dem alla på ett trovärdigt sätt och lämnar inga lösa ändar kvar på slutet och jag tvekar inte att utnämna detta till en av de bättre thrillers jag hittills läst.

Syskonen Holt har vävt en historia av High Tech medicinteknologi och högt ekonomiskt spel och skapat en thriller med driv och bladvändarkvalitet. Inget är självklart och historien tar ett par oväntade vändningar som kastar omkull mina teorier om vad som ligger bakom det virus som infekterat Mecury Medicals marknadsledande hjärtstartare och inom några timmar lett till två personers död. Den erkänt skickliga, men också arroganta, hjärtspecialisten Zara Zuckermann och hennes närmaste man Ola tar saken i egna händer och drar igång något som inte ses med blida ögon vare sig av sjukhusledningen eller av Mercury Medicals ägare, Otto Schultz. Spänningen bygg skickligt upp samtidigt som Holt ger mig tid och möjlighet att lära känna gestalterna i boken.

Det är ett skrämmande scenario som målas upp och jag funderar mer än en gång på såväl sjukvårdens alltmer högteknologiska lösningar och vad de skulle kunna ställa till med som på den alltmer närvarande elektroniska omvärld vi lever i och vad den kan göra mot oss, vad den kan användas till i fel händer. Jag får också ytterligare en dos skepticism vad gäller finansvärlden. Människor som tjänar pengar på pengar och som vinner och förlorar astronomiska summor bara genom att spekulera i företags aktier. Något som får konsekvenser för mer än en gestalt i ”Flimmer”.

Jag ser fram mot nästa bok i den planerade serien på tre.

Intressant?

Läs mer på Piratförlaget

Köp boken på Bokus och Adlibris

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser