”När ljuset släcks” är den tredje stora svenska idrottsbiografin som kommit på kort tid. Medan Patrik Sjöberg i ”Det du inte såg” gör upp med pressen, svenska friidrottsförbundet och Viljo Nousiainen och  Zlatan i ”Jag är Zlatan” gör upp med allt och alla gör Magnus Hedman i ”När ljuset släcks” upp med sig själv. Hedman försöker förklara, inte minst för sig själv får man förmoda, hur han kunde falla från hyllat och välbetalt fotbollsproffs till utblottad suicidal missbrukare som förlorat både sig själv och sin goodwill. ”Den som inte gör sina dumheter som ung gör dom som gammal” är ett talesätt som kan sammanfatta den resan på ett enkelt sätt.

Boken börjar trevande i Hedmans barndom. Det är en målinriktad kille med mycket stark vinnarinstinkt, en kille som alltid vill vara bäst vi möter där. Hans starka idrottsintresse och disciplin blir det som håller honom utanför förortstillvarons mörka sidor. Kanske kan redan där en del av förklaringen till det som senare skall ske anas. Genom ungdomsåren och som proffs blir Hedmans liv helt fokuserat på och beroende av framgången på fotbollsplanen. Allt går ut på att förbereda sig inför träningar och matcher, att leva på ett sätt som ger maximal utdelning i fotbollen. Som proffs lever han som ett hårt curlat barn. Allt finns på plats, allt tas om hand, såväl utanför som på planen och det enda han behöver tänka på är att träna stenhårt och spela på topp.

Den tomhet som dyker upp när fotbollen inte längre tar all tid är något som Hedman inte klarar av att hantera. Från att ha levt med fotbollen 24/7, låtit familj och vänner komma i andra hand hela livet rasar han rakt in i ett vakuum och depressionen kommer som ett brev på posten. Sedan är cirkusen med missbruk, fängelsedomar och skilsmässa i full gång och här påminner ”När ljuset släcks” mer om en depraverad rockbiografi än en biografi skriven av en före detta toppidrottsman. Nyårsdagen 2011 blir en vändpunkt och sakta kommer insikterna som gör att Hedman reser sig och börjar gå den jobbiga vägen uppåt och än en gång är det hans vinnarskalle och starka vilja att vara bäst som är drivkraften. Han är fortfarande långt ifrån klar med vandringen när han med Gunnar von Sydow sätter sig för att skriva ”När ljuset släcks” men han är en bra bit på väg och har riktningen klar för sig.

Detta är inget litterärt mästerverk. Långt därifrån. Däremot är det en stark och naken skildring av vad som kan hända när en människa hamnar i fritt fall när den grund som livet är byggt på plötsligt rasar. Det är en del av en vilja att göra upp med det som varit och att börja om på nåt nytt. Och om jag skall tillåta mig att vara lite cynisk är det säkert en del i reparationen av Hedmans trasiga ekonomi också.

Intressant?

Läs mer på Norstedts förlag

Köp boken på Bokus och Adlibris

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser