Den här boken får mig att minnas en film jag såg en gång,  ”Engelsmannen som gick upp för en kulle men kom ner från ett berg”. I detta fallet är det inte ett berg det handlar om utan den småländska byn Bruseryds existens på kartan.  Journalispraktikanten Frida Fors råkar i onåd hos byborna på grund av ett par artiklar i Smålandsbladet och knappt hinner stormen blåsa över innan Frida gräver upp det för Bruserydsborna ofattbara scoopet – Bruseryd skall bort från kartan. Det stora kartförlaget har helt enkelt beslutat att stryka byn i sina kartor på grund av att den har för få invånare. Bruserydsborna tänker dock inte ge sig utan strid. De smider planer för hur invånarantalet skall kunna ökas.

Hjulström ger liv åt typiska karaktärer som den offerkofteklädda och egoistiska mamman, den svekfulle pojkvännen, den vackra men olyckliga väninnan och den desillusionerade chefen med alkoholproblem. Vissa lite otypiska karaktärer finns också med, som den nittonårige mannen som flyttat från storstaden till Bruseryd, köpt en kiosk och försörjer sig på nätpoker och Gunnel, kvinnan som dag ut och dag in sitter på en sten invid landsvägen. Hon beskriver också väl den svenska glesbygdens avfolkning och dess följder, håglösheten som sänker sänker sig över de människor som blivit kvar.

Allt detta har Hjulström fått in i ”Finns inte på kartan” som, precis som uppföljaren ”Hitta vilse”, är en bok som ganska förutsägbart tar mig från första till sista sidan helt utan överraskningar. Karin Hjulström skriver utan krumbukter en historia där gestalterna söker såväl kärlek som sin identitet och så småningom hittar nya vägar i sina liv och där det mesta ordnar sig till det bästa. Att sedan handlingen ibland är lite för fantastiskt och att saker löser sig lite för bra är något jag sätter upp på kontot för författarens frihet. Det är skön, kravlös och avkopplande läsning och gillar du feel good-romaner tycker jag absolut att du skall ge Karin Hjuström en chans.

Intressant?

Läs mer på Forum förlag

Köp boken på Bokus och Adlibris

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser