I de la Mottes förra bok ”[geim]” handlade det om ”Spelet”. Ett slags konspirationsteoriernas konspirationsteori presenterades och människans bekräftelsebehov stod i centrum. I fortsättningen ”[buzz]” tar de la Motte ytterligare ett steg och presenterar en än mer konspiratorisk idé. Huvudpersonen HP tvingas tillbaks till Sverige efter att befunnit sig på flykt från ”Spelet” i över ett år. Nu landar han åter i Stockholm och lyckas få arbete på ett företag som visar sig ägna sig åt kontroll av Internet.

Det är en kittlande tanke att det någonstans finns ett ljusskyggt företag som i lönndom ägnar hela sin tid åt att skapa rykten, starta eller döda debatter och som får betalt för att föra fram eller gömma undan olika ämnen på Internet. Ett företag som helt enkelt bestämmer vad vi skall tycka, som styr våra diskussioner på Internet utan att vi har en aning om det, som lobbar för den som betalar bäst.

I ett infernaliskt tempo får vi följa HP när han, mot bättre vetande, försöker luska ut hur det hela hänger ihop och hur han under falska förespeglingar nästlar sig ända in i toppen på företaget. Det är spännande. Boken har definitivt bladvändarkvalitet och den ställer också en väsentlig fråga – Hur mycket tilltro kan vi sätta till Internet? Vad kan vi egentligen använda Internet till och hur enkelt är det att kidnappa Internet och använda det för sina egna syften utan att den genomsnittlige användaren har en aning om vad som sker?

Det här är, precis som ”[geim]”, en bok jag gillar. Det är måhända ingen stor litteratur men de la Motte har lyckats hitta ett språk som passar handlingen och miljöerna som hand i handske och presenterar en historia, som hur fantastisk den än är faktiskt skulle kunna bära ett korn av sanning i sig. Det triggar min fantasi och utan tvekan kommer jag att läsa även den tredje boken om HP och hans syster Rebecca när den kommer ut i höst. Om inte annat bara för att det är så skönt när det killar i fantasin.

Intressant?

Läs mer på Alfabeta förlag

Köp boken på Bokus och Adlibris

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser