Efter fyra år kom den så äntligen, ”Till offer åt Molok”, Åsa Larssons femte bok om kammaråklagare Rebecca Martinsson och efter att ha läst ut den konstaterar jag att den var väl värd att vänta på. Som vanligt lyckas Åsa Larsson med sitt exakta språk framkalla en suggestiv stämning i det hon skriver. Redan i den dramatiska inledningen slår hon an tonen. En björn river en hund och skadeskjuts av hundens ägare. En samling bistra jägare ger sig ut på eftersök och lyckas så småningom skjuta björnen, som senare visar sig ha inte bara hundkött i magen utan även resterna av en människa.

Boken utspelar sig i Kiruna i början av 1900-talet. I en tid då orten sjöd av framtidstro och gruvdriften gick på högvarv. Jag anar snart att den spirande kärleken mellan gruvans disponent Hjalmar Lundbohm och den nyanlända fröken Elina inte kommer att föra något gott med sig. Parallellt med berättelsen om fröken Elina och disponenten utspelar sig hemskheter i nutid. En kvinna blir brutalt mördad i sitt hem och kvar där finns hennes sjuåriga barnbarn Marcus. Trots att Martinsson på ett tidigt stadium blir bortmanövrerad från utredningen lyckas hon såklart bli mer än inblandad och engagerad i fallet, som visar sig vara mycket större än vad som först anas. Åsa Larsson växlar skickligt mellan de två historierna och väver snyggt ihop de två till en historia och allt visar sig naturligtvis hänga samman.

Det är skönt att läsa Åsa Larsson, som utan stora gester lyckas skapa täta stämningar och gestaltningar av såväl människor som miljö i både dåtid och nutid. Ofta när jag läser böcker som utspelas på två tidsplan är den ena berättelsen mer intressant än den andra men Åsa Larsson fångar mig lika lätt i nutid som i dåtid och det är inte svårt att se allt framför sig, att måla upp miljöerna och det som händer för sitt inre och känna gestalternas närvaro, förstå deras känslor och reaktioner. Hon ger sig gott om tid att låta sina karaktärer komma till tals och detta utan att det någon gång blir vare sig långtråkigt eller repetitivt. Alla har sin självklara plats i boken och ingen känns överflödig.

Historien i sig är måhända lätt överdriven och smått otrolig men det är förlåtet när man berättar den så fängslande och närvarande som Åsa Larsson.

Intressant?

Läs mer på Albert Bonniers förlag

Köp boken på Bokus och Adlibris

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser