Thomas Eriksons andra bok i serien om beteendevetaren Alex King, ”Illdåd”, marknadsförs som thriller men den är också något helt annat. Den är en dokument över skeva könsroller, över ett rättssystem som inte förmår skydda och ge upprättelse till offren, över ett rättssystem där spelet bakom kulisserna är viktigare än rättssäkerheten, över ett samhälle där status och klass betyder mer än människovärde.

En våldtagen ung kvinna, fyra unga män anklagade för den brutala våldtäkten. Bevisen för deras skuld är oomkullrunkeliga och naturligtvis skall de straffas. Så tänker de flesta, de skyldiga skall dömas och vi vill gärna tro att så verkligen sker och vi blundar för de uppgifter som säger annat. Statistik som säger att våldtagna kvinnor sällan får se förövaren dömd.

Erikson visar med all önskvärd tydlighet att rättssystemet inte alltid fungerar som det är tänkt att fungera. Samhällets skydd för individen sviktar och allt mer ansvar läggs över på ideella krafter, i boken representerade av Johanna från Brottsofferjouren. Närgånget och obevekligt skildrar han hur försvaret ifrågasätter den unga kvinnans trovärdighet, skuldbelägger henne och sliter henne i stycken. Skoningslöst sätter Erikson fingret på en mycket öm punkt med ”Illdåd” och han trycker hårt när han gång på gång  tar med läsaren in rummet där våldtäkten utförs och när han sätter henne på åskådarplats i rättegångssalen och låter henne se hur rättsväsendet utsätter den unga kvinnan för ännu en våldtäkt.

Det är betydligt mer känslor i denna boken än i debuten ”Bländverk”. King själv blir indragen i fallet av sin flickvän, kriminalinspektören Nina Mander, som är den som, tillsammans med Johanna, hjälper Sara, den unga kvinnan, att göra en polisanmälan. Av alldeles speciella skäl, som också ger läsaren en klarare bild av vem Alex King är, engagerar han sig på ett mycket personligt plan. Han gör allt han förmår för att coacha Sara och hennes försvarare genom den uppslitande rättegången.

Hedervärt är att Thomas Erikson inte bara snackar. Han gör även en god sak genom att låta 10% av bokens intäkter går till brottofferjouren

Den här boken gör stundtals riktigt ont att läsa. Just därför borde alla läsa den.

Intressant?

Läs mer på Damm förlag

Köp boken på Bokus och Adlibris

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser