Hannes Råstam behöver väl knappast någon närmare presentation. En av Sveriges mest uppmärksammade grävande journalister, flerfaldigt belönad med bland annat Guldspaden, Stora journalistpriset samt ett antal internationella utmärkelser. Boken ”Fallet Thomas Quick – Att skapa en seriemördare” arbetade Råstam på intill sin död i januari i år. Han fick hjälp att färdigställa den av Filter-redaktören Mattias Göransson.

Quick är ingen oskuld. Innan hela cirkus Quick drog igång var han dömd bland annat för grovt rån, våldtäkt och människorov. I början på 1990-talet erkände han så, tungt medicinerad och under psykoterapi plötsligt drygt trettio mord. Därmed förvandlades han till en tvättäkta seriemördare, Sveriges värsta, i medier och folkets medvetande och bollen var i rullning. En boll som med tiden kom att förvandlas till ett mer eller mindre självspelande piano, till synes omöjligt att stoppa och Thomas Quick dömdes för åtta av de mord han erkände. Quick tar 2008 tillbaks alla sina erkännanden.

När Hannes Råstam bestämmer sig för att kolla upp ”Fallet Quick” är han bara intresserad av fakta och efter sitt möte med Quick på Säteranstalten 2008 sätter han igång sina efterforskningar. Metodiskt och sakligt vänder Råstam på varje tillgänglig sten i fallet Thomas Quick och visar på alla de konstigheter som gång på gång kommer i dagen. Han visar hur en tungt medicinerad Quick förmås erkänna det ena mordet efter det andra under sin terapi, hur han, fortfarande tungt medicinerad, vallas på olika brottsplatser och gång på gång har fel i sina beskrivningar av hur de brott han anklagas för har gått till, hur han med ledande frågor förmås ändra sina utsagor för att stämma bättre med de verkliga händelseförloppen. Med hjälp av sin researcher Jenny Küttim plockar Råstam fram såväl okända som kända dokument,  bestående av vittnesmål som aldrig kommit till domstolarnas kännedom, som ändrats för att bättre passa åklagare Van der Kwasts syften. Han pratar med släktingar, anhöriga till offren och polisutredare runt om i landet. Han pratar med profilerare och experter på seriemördare och bilden av Quick som en seriemördare är allt annat än överensstämmande med det Råstam hör av dem.

Han visar fakta om hur domar faller mot Quick trots att han bevisligen aldrig kunnat befinna sig på platsen för brottet då det begicks, domar som faller utan att domstolar tagit del av förundersökningsmaterialet. Han beslår Quick med att bevisligen ha lämnat felaktiga uppgifter gång på gång. Felaktiga uppgifter som negligeras såväl av åklagare som av försvarare. Råstam pekar på så otroligt många brister i fallet Quick att även om bara hälften är sant är detta en rättsskandal utan motstycke och rättsväsendet i Sverige borde skaka i sina grundvalar. Inte minst det faktum att Quicks försvarsadvokat Claes Borgström genom hela processen samarbetar med utredningsgruppen, är övertygad om sin klients skuld och i själva verket förstärker åklagarsidan med sitt agerande i stället för att stå på sin klients sida är högst anmärkningsvärt.

Sammantaget är detta skrämmande och häpnadsväckande läsning som ger en besk eftersmak och ett obehagligt tvivel på rättsväsendet och Svensk rättsäkerhet. En thriller, på riktigt.

Intressant?

Läs mer på Ordfront förlag

Köp boken på Bokus och Adlilbris

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser