Att det finns rötägg i alla grupper av människor, i alla samhällsklasser och i alla yrkeskategorier är ingen hemlighet. Människor som utnyttjar sin makt och ställning i egna syften, som köper tystnad och lojalitet, som låter andra andra ta smällarna för sina egna gärningar och människor som väljer att  tiga för att rädda sitt eget skinn. Just om såna människor handlar ”De korrupta”. Om dom, och om Annie Lander. Lander är journalist och gräver efter sanningen runt att antal mord på prostituerade. Mord vars utredningar snabbt lagts ner, kanske för att någon lagt locket på eller kanske helt enkelt för att en prostituerad kvinna inte är så mycket att ödsla kraft på, för att alla inte är lika inför lagen. Annie vill veta och till slut vet hon för mycket för sitt eget bästa.

Poliser, journalister, jurister, knarkhandlare. Intrigen väver sig runt många människor och alla kan köpas, bara priset är rätt. Det är inte svårt att dra paralleller till Geijer-affären, Göran Lindberg,  mordet på Catrine da Costa och till många andra tillfällen, både senare och tidigare, då maktens män ertappats med byxorna nere, både i Sverige och internationellt.

Boken utspelas i slutet på 80-talet, i skuggan av mordet på Olof Palme, av det gigantiska misslyckande det innebar att hans baneman inte fångades in. Att Kviby har den mordutredningen i bakhuvudet när han skriver ”De korrupta” och att en misstanke gnager i honom att saker inte gick rätt till där än en inte alltför kvalificerad gissning.

Det är en spännande bok och även om den tappar lite tempo stundtals håller Kviby intresset uppe boken igenom tack vare täta förskjutningar av berättelsens fokus. Det är också en skrämmande bok eftersom den mycket väl kan tangera sanningen.

Intressant?

Läs mer på Telegram förlag

Köp boken på Bokus och Adlibris

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser