Jakten mot nollpunkten är titeln på en amerikansk actionfilm från 1971. Det är också titeln på Carl Johan de Geers bok om sig och sitt liv. Några andra beröringspunkter än namnet mellan de båda alstren finns egentligen inte om man inte räknar in de stundtals udda gestalter som figurerar i såväl filmen som boken.

de Geer är född i en diplomatfamilj. Hans far var friherre och familjen flyttade mycket mellan olika länder och de Geer tillbringade långa tider hos både far- och morföräldrar. Samtidigt som boken är ett tidsdokument är den också en personlig uppgörelse med föräldrar som inte var närvarande. En far som svek och lämnade Carl Johan med en sjuk mamma som inte klarade av att ta hand om barn.

Carl Johan de Geer tog tidigt avstånd från den borgerlighet han själv tillhörde. I boken återkommer han gång på gång till detta. Han hävdar att den mobbing han utsattes för som barn var en ren klasskamp, som när han mycket målande berättar om när arbetarbarnen, som han egentligen inte fick leka med, lurar honom ut på gödselbrunnens is, hur barnen skrattar åt honom när den brister och han närapå drunknar i piss. de Geer vägrade följa i sina förfäders borgerliga fotspår och blev istället en konstnär med målet att provocera och ifrågasätta det etablerade.

”Jakten mot nollpunkten” är en bok skriven ur den vuxne mannens perspektiv och med den vuxne mannens reflektioner över utvalda händelser i barndomen och ungdomen i synnerhet, och livet i allmänhet. Det är en välskriven bok som berör och engagerar och som inte sällan kräver ett litet uppehåll för eftertanke i läsningen. Det är en bok med många utvikningar och sidospår, som om de Geer plötsligt kommit att tänka på något mitt i skrivandet. Det hoppar fram och tillbaks såväl i tid som i rum men blir aldrig rörigt, snarare tillför det liv och spänst.  Boken är skriven av en man som förefaller vara orädd för misslyckanden och som verkligen försöker följa sina drömmar, ingivelser och övertygelser, och som tar konsekvenserna av det. Huruvida det är en biografi eller en mans blandade skriverier i jakten på sig själv är upp till var och en att bedöma. Oavsett vilket så är det en bok väl värd att läsa.

Intressant?

Läs mer på Albert Bonniers förlag

Köp boken på Bokus och Adlibris

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser