Hur säkra är vi egentligen i de bubblor vi bygger runt oss för att skydda oss själva och det som vi, av olika anledningar, vill hålla privat?  Det är frågan Anders de la Mottes spinner sin historia runt i [bubble], den sista boken i trilogin om Spelet, HP och hans syster Rebecca. Trippla lås och säkerhetsdörrar, bankfack och säkerhetsklassade serverhallar med mängder av känslig data, alla bubblor spricker förr eller senare och hemligheterna i dom kommer på avvägar.

HP har i sina försök att komma ut ur Spelet och för att slippa det sista uppdraget han fått, isolerat sig i en sunkig lägenhet i Stockholm. Men Spelet hittar honom i hans bubbla och HP blir alltmer paranoid och alltmer desperat. Det ena ger det andra och snart är både han och Rebecca mer inblandade än någonsin. De tvingas åt olika håll av osynliga krafter som verkar bakom det som till synes sker och det mesta som händer verkar iscensatt för att dölja något annat. de la Motte bygger händelserna som en rysk docka med den skillnaden att ingen docka ser ut som förväntat och vissa av dom visar sig ha janusansikten. Som läsare får du gång efter annan omvärdera och tänka om.

[bubble] är minst lika rafflande och tempofylld som [geim] och [buzz]. Personligt analyserande och ältande lyser med sin frånvaro. Här är det action från första till sista sidan. Hjältarna har, som så ofta i äventyr, mer eller mindre omänskliga krafter, osannolik tur, och otrolig hjälp av slump och tillfälligheter men i en bok som denna stör det inte. Boken visar med all önskvärd tydlighet på informationssamhällets brister och sårbarhet och den gör det på ett underhållande och välskrivet sätt. Språket är konsekvent, passande och varierar beroende på vem som är i fokus.

de la Motte lyckas i sin trilogi med konststycket att skriva fängslande och lättläst samtidigt som han ställer angelägna frågor. Har du den minsta dragning åt konspirationsteorier kommer de la Mottes böcker inte att få dig att känna dig ett dugg tryggare, och hyser du fullt förtroende för alla som som samlar och lagrar uppgifter om dig digitalt kommer dom förhoppningsvis att så ett frö av sund skepsis i dig. Det är, som jag tidigare skrivit, böcker som kittlar fantasin rejält, samtidigt som dom oroar, och det är alldeles, alldeles oemotståndligt.

Intressant?

Läs mer på Alfabeta förlag
Köp boken på Bokus och Adlibris

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser