Anna och Mats har lämnat äktenskapet bakom sig. Nu bor dom i varsin lägenhet och har de två barnen varannan vecka. Boken utspelar sig under de första sex månaderna efter separationen. Sex månader fulla av trevande försök att skapa ett liv byggt på nya förutsättningar men också av sökande efter svar på frågan vad som egentligen gick snett, varför de inte klarade av att leva tillsammans. De kastar skulden fram och tillbaks, kommunicerar i monologer, fortfarande fast i de roller de haft som par. Stundtals blir det tröttande att höra deras ältande och martyrskap.

Båda två inleder ganska omgående nya relationer. Relationer som de smyger med både inför varandra och inför barnen. Vare sig Anna eller Mats är på det klara med vad dessa relationer är och vad de skall leda till. Mats tycker inte att hans nya liv angår Anna. Anna å sin sida skäms och känner sig snudd på otrogen mot Mats i sin nya relation. Futtiga trivialiteter blir till stora hinder och orsakar onödiga strider. Så här håller det på, sida upp och sida ner, och jag vill mer än en gång skrika rakt ut över deras brist på självinsikt, deras oförmåga att lyssna på varandra för att lära och att föra en konstruktiv dialog. Så småningom lossnar det som tur är och såväl Anna som Mats närmar sig både sig själva och varandra i sina liv som skilda.

von Zweigbergk är en driven författare. Hon skriver enkelt och lättläst, och lyckas utan pekpinnar sätta ljus på de problem som uppstår i relationer, både under tiden de pågår och när de övergått i andra former. Den smärtsamma vilsenhet och tomhet som uppstår efter en separation skildras klarsynt och stundtals plågsamt. Men när boken är slut hyser jag trots allt ett hopp. Ett hopp om att de skall kunna leva vidare med en acceptans för sina egna, varandras och sina nya partners alla sidor och att de på något sätt skall kunna se saker som de är och inte som de förväntar sig att de skall vara.

Är du det minsta intresserad av mellanmänskliga relationer tycker jag definitivt att du skall läsa ”Anna och Mats bor inte här längre”. Själv har jag lagt till den första boken om Anna och Mats ”Ur vulkanens mun” på att läsa-listan.

Intressant?

Läs mer på Norstedts förlag

Köp boken på Bokus och Adlibris

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser