Religion och vetenskap i samarbete, fungerar det? Ja, i alla fall om det sker i form av en välskriven äventyrsroman. En dansk polis, Niels Bentzon, och en astrofysiker, Hannah Lund, slungas ut i en jakt på en mördare som en efter en tar död på de 36 goda människor som enligt religiösa urkunder finns i världen. Utan dessa 36 goda människor kommer mänskligheten att gå under.

Larmet kommer ursprungligen från Interpol via en polis i Venedig och handlingen växlar mellan Köpenhamn och den Italienska turistmagneten. Bentzon, som är Köpenhamnspolisens skickligaste förhandlare men som gjort sig obekväm hos sina chefer får i uppdrag att finna Danmarks goda människor för att varna dem. När han i detta arbete får kontakt med Hannah Lund och dessutom får ett flera hundra sidor långt fax samt ett kassettband från den Italienske polisen Tommaso di Barbara i Venedig förändras uppdraget från lite löjeväckande till blodigt allvar och i bästa Dan Brown-anda ger sig Niels och Hanna ut på en halsbrytande jakt efter såväl en osynlig mördare som nästa mordoffer.

Det är en spännande roman med bladvändarkvalitet. Att den skall filmas av Lars von Trier förvånar mig inte, sannolikt låter det sig göras utan några större omskrivningar. Kapitlen är korta och tempot högt och i det stora hela är boken redan ett mer eller mindre färdigt filmmanus. Precis som det brukar vara i äventyr är det ingen som lyssnar på våra hjältar och det är dom mot världen och tiden. Hjältarna drivs av ett starkt patos och har nästan omänskliga krafter. Upplösningen är både oväntad och logisk, och på vägen dit har författarna, A.J. Kazinski är en pseudonym för författarna Anders Rønnow Klarlund och Jacob Weinreich, portionerat ut en lagom mängd av både vetenskap och andlighet. Om man väljer att tro på det ena eller det andra är den resandes ensak. Oavsett vilket är det en bättre blandning än den Dan Brown åstadkommer och en i genren klart läsvärd bok. Framför allt har författarna lyckats ge ett visst djup åt sina gestalter vilket inte alltid är förhanden i denna kategori av litteratur.

Intressant?

Läs mer på Forum förlag

Köp boken på Bokus och Adlibris

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser