Det mesta om Europe, om deras interna tvister, ekonomiska bekymmer och rock ‘n’ roll-liv är redan skrivet och känt, men Mattias Klang sammanfattar det bra i sin bok. Han har följt Europe under många år och har mycket att berätta om bandet. Från de första trevande ackorden till de stora framgångarna i slutet på åttiotalet fram till comebacken som inleddes med spelningen i Stockholm på nyårsafton 1999. En spelning så stor att TV4 enligt uppgift ändrade sin klocka några sekunder för att få det hela att fungera.

Det är inte så mycket snaskande i skandaler, även om det förekommer några hyfsat detaljerade beskrivningar av mindre smickrande beteende, mer bara ett konstaterande att de förekom, vilket känns skönt. Boken är mer fokuserad på hur bandet utvecklas och vad som händer i såväl mot- som medgång. Kling tar sig också tid att beskriva bandmedlemmarnas olika karaktärer vilket till viss del ger förståelse för Europes utveckling och de konflikter som skakar bandet.

Att Europe är ett av Sveriges absolut mest framgångsrika rockband står utom all tvivel men de har också råkat ut för riktiga bottennapp på sin väg. Om allt detta skriver Kling sakligt och stundtals nästan torr och tråkigt. Ändå är det till syvende och sist en framgångssaga som saknar motstycke i den Svenska hårdrockshistorien han beskriver och är du bara det minsta intresserad av hårdrock i allmänhet och Svensk hårdrock i synnerhet är det ett stycke musikhistoria väl värd att läsa. En komplett biografi över Europe.

Intressant?

Läs mer på Kalla kulor förlag

Köp boken på Bokus och Adlibris

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

 

 

 

 

Annonser