Jag vill gärna tro att politiken är schysst, att den inte styrs av mutor och utpressning. Tyvärr visar verkligheten gång på gång att sanningen ligger mycket närmare Viggo Cavlings fiktion än min illusion. ”Femte hjulet” är en direkt fortsättning på Cavlings debutroman ”Rörmokaren”. Journalisten Adam visar sig ha dött efter den brutala misshandel han utsattes för och hans flickvän Sofia söker efter sanningen bakom hans död. Runt detta bygger Cavling sin historia. Det är fartfyllt, spännande och lättläst och precis som ”Rörmokaren”, desillusionerande.

Det är lätt att känna igen de svagt maskerade politiker som figurerar och inte svårt att föreställa sig att det som gestaltas. Cavling slår åt alla håll. Såväl ”såssarna” och ”rörelsen” som högerspökena och finansvärlden får sina smällar. Det är underhållande och tankeväckande men frågan är om de pilar Cavling skjuter iväg vållar några större skador trots sin träffsäkerhet.

Underhållande är det hur som helst att se hur Cavling klär av människor som bokstavligen går över lik om det behövs för att skydda sina pengar, hur fixare Mårten drivs av rent ideologiska skäl och inte ens tvekar att mörda för Partiet. Detta gör honom till ett lätt byte när den före detta statsministern Göransson hamnar i ekonomisk knipa, hans gård har blivit mycket dyrare än han tänkt sig, och Mårten är den som skall hjälpa honom ur denna prekära situation. När Göransson kallar med ett löfte om att åter få träda i rörelsens tjänst kommer Mårten som ett skott till Stockholm efter efter en femårig exil på Mallorca.

Hans gamle vän Gabriel råkar också ut för problem och även dom lyckas Mårten lösa, trots att hans goda hjärta håller på att stjälpa hela den operationen. Cavling lyckas få med både politiska oegentligheter, trafficking och modernt slavarbete i sin roman och han gör det på ett fantasifullt men ändå trovärdigt sätt. Tyvärr är hans karaktärer platta och den enda som egentligen är riktigt intressant är Mårten, som framstår som en människa vars patos kan driva honom till i stort sett vad som helst så länge medlen helgar målen och säkert kommer Cavling att skriva mer om honom i nästa bok. Han har ju trots allt en ganska stor gås oplockad med Göransson och jag har svårt att tro han kan låta en sån oförrätt bara passera.

Intressant?

Läs mer på Forum förlag

Köp boken på Bokus och Adlibris

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser