New York mitt emellan depressionen och andra världskriget. Katey, Eve och Tinker möts på en nattklubb och de blir goda vänner. Alla tre har tagit sig till New York för att skapa sig nya liv och alla försöker de dölja sina gamla. Tinker är världsvan och verkar ha obegränsat med pengar medan Katey och Eve tar sig fram som kontorsanställda. De tre blir oskiljaktiga och lever en kort tid livets glada dagar på Manhattan i en tid då framtidstron spirar och det mesta verkar möjligt. När de råkar ut för en olycka förändras allt och deras relation utsätts för stora påfrestningar och så småningom kommer också mindre smickrande sanningar i dagen.

Katey är bokens behållning. En kvinna som trots dåliga odds och sina vänners svek står stark, fast besluten att klara sig själv. Det är ur hennes perspektiv det mesta av boken är skriven och berättelsen inleds med att hon i nutid är på vernissage och där ser två foton med Tinker. Hon klarar sig bra, delvis tack vare en god portion tur, men dras ändå, mot sin vilja, gång på gång tillbaks till Eve och Tinker.

”Artighetsreglerna” speglar tidsandan, drömmen, den Amerikanska Drömmen, vad människor var, och för all del fortfarande är villiga att göra för att leva den och hur de hänsynslöst utnyttjas av de som redan lever i den. Den skildrar människor och miljöer ur New Yorks alla skikt utan att för den skull grotta ner vare sig i överflöd eller armod. Det är en välskriven debut, väl värd att ägna de timmar det tar att läsa den, men ingen bok jag kommer att minnas speciellt länge.

Intressant?

Läs mer på Forum förlag

Köp boken på Bokus och Adlibris

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser