Arne Dahls dekalog om A-gruppen har väl knappast undgått någon läsare av bra kriminallitteratur. Nu är A-gruppen upplöst. Paul Hjelm och hans besättning har, liksom brottsligheten, blivit internationell och vi träffar de flesta av personerna i A-gruppen i den nybildade Opcop, en hemlig operativ enhet inom Europol. Gruppens hjärta är i Haag, men dess sammansättning är flexibel och kontakterna finns över hela Europa att kopplas in allt efter behov.

Dahl beskriver en brottslighet där allt hänger samman. Han spänner bågen till bristningsgränsen när han låter ett mord visa sig ha samband med såväl ekobrott, miljöbrott och knarksmuggling som korruption. Det är en i grunden dyster bild han målar upp men tack vare sitt språk, sina gestalters humor och filosofiska funderingar och sina utvikningar om miljöer och historia blir det fullt uthärdligt. Bokens 500 sidor vänder sig nästan själva och i rask takt.

Opcop har all den senaste tekniken till sitt förfogande när de manövrerar sig fram i den nya brottsligheten värld. Interaktiva anslagstavlor, visuell kommunikation och så gott som omedelbara DNA-analyser står till deras förfogande. Denna teknik är dock till föga hjälp när viskleken via en tillfällig förbindelse har släppt ut ryktet om gruppens förbjudna existens, när en kvinna hittas död, konstfullt fastlimmad vid ett träd och när en döende man viskar sina sista blodblandade ord, en till synes obegriplig ramsa av stavelser, i Arto Söderstedts öra. Men allt visar sig så småningom hänga samman.

Den snåriga, men långt ifrån obegripliga, intrigen i ”Viskleken” får sällskap och bärhjälp av såväl gudinnor som Esbjörn Svenssons Trio och det är både läsvärt och tänkvärt. Gillade du böckerna om A-gruppen kommer du inte att bli besviken på ”Viskleken” och själv undrar jag vad det kommer sig att den legat oläst hos mig i nästan ett år. Det var ett stort misstag för detta är riktigt bra kriminallitteratur. Men å andra sidan behöver jag ju inte vänta på uppföljaren.

Läs mer på Albert Bonniers förlag

Köp boken Bokus och Adlibris

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser