Det är svart, det är cyniskt och dystert. Temples thriller ”Sanning” är definitivt ingen glädjespridare. Den är fylld av mord, sjaskiga miljöer, korrumperade människor, människor som utnyttjar och utnyttjas, både av samhället och av varandra. Människor som i kraft av sin makt anser sig stå över allt. Och mitt i allt detta hittar vi Stephen Villani, chefen för Victoriapolisens mordrotel. Som de flesta poliser i hårdkokta deckare är han desillusionerad, har familjeproblem och missbruksproblem. Som omväxling handlar det inte om alkohol utan om spelmissbruk.

Miljön är ett stekhett Melbourne, Australien, där skogsbränder härjar och ödelägger allt i sin väg. Villanis far, som han naturligtvis har ett komplicerat förhållande till bor i ett av de hotade områdena. Något som lägger ytterligare tyngd på Villanis axlar eftersom han vägrar flytta sig trots att elden närmar sig.

Boken börjar med ett mord på en ung kvinna i ett nybyggt hus med oanständigt dyra lägenheter. Naturligtvis hindras Villani i sin utredning av det faktum att ett mord i huset skulle vara dåligt för fastighetsägarens affärer. Ägaren drar i några trådar och polisledningen lägger locket på. Villani kämpar i motvind. Nya mord sker. Denna gången tre gangsters som hittas mördade. Släpp det säger polisledningen. Villani kämpar i motvind och det är ett snuskigt politiskt spel och lismande kollegor som blåser i hans ansikte. Villani satsar både sig själv, sin karriär och sin familj i blåsten.

Och så går det på över närmare 400, förvisso välskrivna, sidor. Romanen utsågs 2010 till årets bästa bok i Australien och gillar du riktigt hårdkokta deckare utan någon som helst ljus är detta boken för dig. Själv sätter jag mitt exemplar i bokhyllans avdelning för böcker som skall vidarebefordras till nya ägare, inte för att den är dålig utan för att den helt enkelt inte tilltalar mig och någon mer bok av Peter Temple kommer det sannolikt inte att bli.

Intressant?

Läs mer på Kabusa förlag

Köp boken på Bokus och Adlibris

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

 

Annonser