9187001322Kriminalkomedi utlovar bokens omslag. Jag skulle nog vilja säga att det är mer komedi än kriminal men alldeles oavsett är det underhållande. Tänk Arto Paasilinna och Jonas Jonassons ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” så har ni stilen klar för er.

Fredrik Kolja Larsson är en tjänsteman som hamnat på dekis och numer lever som hemlös uteliggare och får sin försörjning genom att samla tomflaskor. Hans liv förändras drastiskt när han en dag kliver in på en folkhögskola för att pröva tomflasklyckan och av en slump blir tagen för den nya rektorn. Med nycklar, koder och en halv månadslön som han lyckas utverka i förskott kliver han, efter att ha spenderat en del av sin ännu ej förtjänade lön på Jysk och installerat sig på rektorsexpeditionen, in i sin nya roll.

Redan första natten på sin nya tjänst dyker problemen upp när en av kollegiets medlemmar mördas utanför expeditionens fönster. De kniviga situationerna avlöser sedan varandra och Kolja tar sig elegant, och naturligtvis med en del tur, genom det ena problemet efter det andra. Allteftersom sidorna snabbt vänds lyckas han lura såväl poliser, låt vara inte de skarpaste konstaplarna som litteraturen skådat, som kollegiet och den ryska maffian.

”Kolja på djupt vatten” är en bok som omöjligt kan ha något annat syfte än att roa och i det lyckas den väl. Sandahl får mig att le åt såväl lätt debila poliser som godtrogna folkhögskolelärare och korkade ryska gangsters och det är precis så skruvat att det nästan går hela varvet runt och blir trovärdigt. Det är lättläst, väl komponerat, fantasirikt och en stunds alldeles lagom avkoppling från verkligheten. Gillar du förvecklingskomedier är detta definitivt en bok för dig.

Intressant?

Läs mer på Idus förlag

Köp boken på Bokus och Adlibris

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser