fitzgerald_den-store-gatsbyDet här är en bok vars mål och mening analyserats fram och tillbaks sedan den skrevs. Den skrevs redan 1925 och handlingen utspelas i ett framgångsrusigt USA 1922. Den store Jay Gatsby är förmögen och tillbakadragen. I sitt enorma och vackra hus håller han ideliga fester som aldrig riktigt vare sig tycks börja eller ta slut. Ingen vet med säkerhet hur han skapat sin förmögenhet och ryktena böljar fram och tillbaks. Hans gäster solar sig girigt i hans glans och hans pengar.

Vi får följa spelet runt Gatsby ur den nyblivne, motvillige aktiemäklaren Nick Carravays ögon. Han flyttar in som granne till Gatsby och så småningom blir han inbjuden till hans fester. Boken igenom håller han en betraktande distans till det som sker men när slutet är ett faktum bryts hans distanserade hållning och han tar ställning. Genom sin avlägsna och förmögna släkting Daisy hamnar Carraway också mitt i New Yorks dekadens där man som tidsfördriv till exempel hyr en svit på Plaza Hotel för att festa.

Den är, trots sitt format på knappa 200 sidor, ett storartat verk och det är inte svårt att förstå att den rönt sådan framgång och att den fortfarande läses med behållning. Det sägs att den i grund och botten handlar om den amerikanska drömmen. För mig handlar den mer om drömmar i allmänhet. Förgängliga drömmar om kärlek och om att vara någon man inte är. Så småningom visar det sig att även Gatsby har en dröm och att han behöver Carraways hjälp för att få den att gå i uppfyllelse, att det i själva verket är den enda anledningen till att han den där gången skickade över sin betjänter för att bjuda in honom till sitt hus. Cynismen flödar och ytan är viktigare än innehållet, något som visar sig mycket tydligt i slutet av boken, och jag tänker att strängt taget skulle handlingen lika gärna kunna utspela sig 2012 som 1922.

En lättläst och på flera plan fascinerande bok. Har du inte läst den kan jag verkligen rekommendera dig att göra det. Språket är härligt och människor och miljöer fängslande.

Intressant?

Läs mer på Bakhåll förlag

Köp boken på Bokus och Adlibris

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser