assange_memoarer är prostitutionFör den som är sugen på snaskiga detaljer om Julian Assanges privatliv är denna biografi, skriven av Andrew O’Hagan, en skotsk författare, en besvikelse. Assange säger också i boken att han vill hålla sin familj utanför. Han nämner en son och att ”det finns andra barn vars mammor han tyckt om”. Det är i stort sett allt. Assange själv försökte bryta kontrakten med förlagen för att boken inte skulle komma ut. Vill du däremot ha en insyn i vad som format Assange och bakgrunden till formandet av WikiLeaks är det en guldgruva.

Boken, som grundar sig på 50 timmar av intervjuer med Assange, ger en bild av en rotlös, rastlös man med ett stort patos för sanning och en i det närmaste oändlig arbetskapacitet. Den följer Assange från barndomen, hur han fick sin första dator, en Commodore 64, och ett modem, och därmed också en inträdesbiljett till dolda, förbjudna världar i vilka han med datorns hjälp smög omkring på nätterna. En värld full av dolda maktfaktorer och sanningar. Ju längre in i förbjudna nätverk han och hans sammansvurna hackade sig, desto mer övertygad blev han om att dessa sanningar måste ut till folket.

Assange har hyllats som en hjälte, som en sanningens Robin Hood, men han har också skaffat sig mäktiga fiender som vill förhindra denna sanningsspridning, långt in i maktens korridorer. Assange har blivit klassad som statsfiende och terrorist ”med blod på sina händer” i USA och med det han skriver i boken är det fullt förståeligt att han är rädd för att bli utlämnad dit. Naturligtvis berörs också anledningen till att han nu sitter isolerad på Ecuadors ambassad i London – De sexövergrepp han är misstänkt för att ha gjort sig skyldig till i Sverige. Assange förklarar det som hände ur sin synvinkel och också varför han inte vill låta sig utlämnas till Sverige för att förhöras.

Detta är ett intressant och fascinerande dokument över en märklig man. Assange, en sanningens apostel som vigt sitt liv åt den ”folkets egna underrättelsetjänst” som han kallar WikiLeaks och som lever sitt kringflackande liv sovande på vänners soffor med allt han äger i ett par väskor. Läs den.

Intressant?

Läs mer på Norstedts förlag

Köp boken på Bokus och Adlibris

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser