andreas-cervenka_vad-är-pengarAndreas Cervenka är ekonomireporter, anställd på Svenska Dagbladet och i sina krönikor har han sällan väjt i sina försök att visa verkligheten bakom det ekonomiska spelet i världen. Nu har han samlat sina bästa artiklar i en bok, ”Vad är pengar”, en bok alla borde läsa. Enkelt och rakt på sak beskriver Cervenka hur det här med pengar fungerar och inte fungerar.

Han beskriver lättbegripligt hur det ekonomiska systemet är uppbyggt, varför de höga herrarna kan öka sin lön oavbrutet, hur bankerna kan leka med våra pengar utan att riskera sina egna, varför skuldkrisen som nu rasar över världen uppstått och varför de räddningspaket som är förhanden är dömda att misslyckas. Cervenka vågar säga att kejsaren är naken och han motiverar det väl. Att och varför Cervenka är starkt kritisk till dagens ekonomiska system är inte svårt att förstå. Att det han skriver inte alltid gillas av tillskyndarna till dagen dagens ekonomiska system är heller inte svårt att förstå.

Det är både skrämmande och intressant att se hur ”sanning” efter ”sanning” plockas i småbitar av Cervenka och hur förhållandevis enkelt han gör det. Han bjuder också på bakgrunden till hur den moderna bankverksamheten uppstod, något som ger förståelse för de låtsaspengar vi tror är riktiga.

Intressant?

Läs mer på Natur och Kultur förlag

Köp boken på Bokus och Adlibris

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser