dod_i_skugga-holt_anneAnne Holt har för mig aldrig varit någon favorit och ”Frukta inte”, hennes förra bok med Inger Johanne Vik som huvudperson, var en tråkig historia. Boken  ”Flimmer” som hon skrev tillsammans med sin bror Even Holt innebar däremot ett rejält fall framåt och ”Död i skugga”, Holts senaste bok med Vik i huvudrollen ingav förhoppningar.

Låt mig börja med att säga att ”Död i skugga” är en mörk bok, om än lättläst. Letar du efter något lättsmält att tugga på i hängmattan i sommar är den inget förstaval. Temat är barnmisshandel och boken börjar i ett vardagsrum i ett luxuöst hus i Oslo, där Vik befinner sig som gammal ungdomsbekant till Sanders mamma, och där Sander själv, 8 år, ligger död i sin mammas knä efter att ha fallit ner  från en stege. Samtidigt, på Utöya, händer det ofattbara som slukar hela Oslos poliskår och lämnar den oerfarna och nyutexaminerade polisen Henrik Holme ensam med sina misstankar om att allt inte är vad det synes vara. Misstankar som han så småningom får Vik att ta på allvar.

Barnmisshandel är ett ämne som borde kunna bränna till, men precis som i ”Frukta inte” lyckas Holt aldrig få det dithän och boken blir mest ett konstaterande av ett tragiskt faktum i stället för den tankeväckare och det debattinlägg den skulle kunna ha blivit. Holt skriver i efterordet att hon velat skriva denna bok länge men inte orkat på grund av att ämnet är så tungt. Det är synd att att hon inte lade den tyngden bakom orden när hon nu ändå skrev boken.

”Död i skugga” känns som en bok skriven mer av plikt än av lust och slutet kanske också hintar om en svikande lust hos Holt.

Intressant?

Köp boken på Bokus och Adlibris

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser