infernoOavsett vad man tycker om Dan Brown som författare går det inte att ta ifrån honom att hans tidigare böcker haft ett driv, högt tempo och varit lite som äventyrsböcker för oss vuxna. Så inte ”Inferno”, hans senaste bok. Möjligen kan den som varit i Venedig och Florens finna lite nöje i de långa passager där Brown far ut i oändliga historie- och miljöbeskrivningar som ideligen återkommer. Beskrivningar som gör att boken tappar den lilla fart den ibland trots allt kommer upp i. Att Brown heller inte är någon stilist av rang gör boken stundtals rent träig.

Som vanligt är det professor Robert Langdon som står i centrum och som vanligt förser tillfälligheterna honom med en kvinna att lösa äventyrets gåta med. Tillsammans smyger, rusar och kryper de runt. Ibland står de andlöst stilla medan fienden hotfullt närmar sig. Och när det är som mest spännande – ja du gissar rätt – börjar Brown prata byggnadshistoria, miljöer eller annat för historien fullständig ovidkommande. Eller så fördjupar han sig i det tema som bokens titel grundar sig på – Dantes klassiska epos ”Den gudomliga komedin”.

Ambitionen med boken är säkert i grunden god. Problemet som Brown luftar i ”Inferno” är den hotande överbefolkningen och de problem den kommer att föra med sig. Dramats bad guy är en genetikforskare som har en alldeles egen lösning på det problemet och Brown sprider skräck och mörker omkring sig i beskrivningen av den.

Ni får gärna kalla mig Party pooper men jag kunde aldrig känna något engagemang i frågan som Brown vill belysa. Det finns tillräckligt många forskare, bl.a. vår egen Hans Rosling, som är överens om att problemet med överbefolkningen kommer att lösa sig fullt naturligt genom att vi, i de välmående länderna, delar med oss av vår kunskap och vårt välstånd, att lösningen på överbefolkningen är utbildning och inte den dystopi som Brown försöker skrämma oss med, för att jag skall känna mig tämligen lugn.

Med ”Inferno” har Brown skrivit sin hittills sämsta bok.

Intressant?

Köp boken på Bokus och Adlibris

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser