arne-dahl_blindbockArne Dahl spelar definitivt i de svenska författarnas elitserie. Så fortfarande, men med senaste boken om Opcop-polisernas kamp mot den internationella brottsligheten tappar han några placeringar. Inte för att engagemanget i det han skriver om saknas utan mer för att originaliteten i hans språk till stor del suddats ut och, kanske av klåfingriga redaktörer, smetats ut till något som liknar så mycket annat och jag saknar de Dahlska språkliga finesserna i såväl dialog som övrig text. De finesser som gör hans språk omisskännligt. Jag kan också föreställa mig att Dahl, efter framgångarna med filmerna om A-gruppen, har drömmar om att få sina romaner om Opcop-gruppen filmade. Eller så är det, återigen, nån klåfingrig redaktör som sett till att många av scenerna i boken är väldigt ”filmiska” och mer känns som filmmanus än som litteratur.

”Blindbock” rör sig liksom de två tidigare böckerna i den internationella brottslighetens mörka vrår. Arne Dahl sätter denna gång sina spotlights på organiserad människohandel och på oljeindustrins grepp om mänskligheten. Han knyter också, tillsammans med ett brutalt knivmord på öppen gata i Stockholm, hur otroligt det än låter, ihop dessa båda fenomen utan att det blir alltför  krystat och scenariot han målar upp är utan tvekan skrämmande.

Det är spännande, det är intressant och det är, som vanligt, välskrivet. Detta till trots är boken den hittills, om inte sämsta, så i alla fall mest slätstrukna i serien om Opcop-gruppen. Återstår att se om den sista i den planerade kvartetten bryter den trenden.

Intressant?

Köp boken på Bokus och Adlibris

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser