trasdockorna-mats_ahlstedtDet är ingen vacker värld Mats Ahlstedt tar oss till i sin sjunde roman om Fatima Wallinder och hennes kollegor vid länskriminalen i Göteborg. Cynisk människohandel där kvinnor ses som objekt och utnyttjas för ekonomisk vinning tills inget längre finns kvar av dem. Säljare och köpare som inte skyr några medel för att dölja sin vidriga verksamhet. Fina fasader som används för att täcka upp för sex- och organhandel.  Människor som blir dubbelt utnyttjade, människor som är både offer och förövare. Kvinnor som i självförakt och av rädsla för repressalier tar på sig skulden för övergrepp. Boken är fiktiv men människohandeln den beskriver pågår och är ett stort och i högsta grad aktuellt och växande problem världen över.

Det handlar om organiserade kriminella nätverk som utnyttjar såväl flyktingar utan band till Sverige som svenska rotlösa kvinnor. Kriminella nätverk vars trådar löper ända in bakom fängelsets murar och vars organisation visar sig vara så invecklad att det ibland blir snudd på svårt att hänga med bland identiteter, namn och företag.

Trasdockorna” tar, precis som ”Dockmakarens dotter” upp tunga ämnen men ändå lyckas den inte beröra mig lika djupt.  Huvudpersonen Tanjas och hennes mamma Madeleines tragiska öden når inte riktigt ända fram. Polisernas frustration över grymheten i fallet, den fullständiga hänsynslösheten hos förövarna och att inte komma framåt fort nog kryper däremot stundtals mot mig från boksidorna. Det är lättläst och spännande och Ahlstedt gör ett gott arbete med språk och gestaltning. Sammanfattningsvis är detta definitivt en läsvärd roman även om det är inte Ahlstedts bästa.

Intressant?

Läs mer på Hoi förlag

Köp boken på Bokus, Adlibris och CDON

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser