havskatten-rosman_ann-26582255-693169582-frntlI sin femte roman tar Ann Rosman med oss till ett helt annat Marstrand än det vi mött i hennes tidigare böcker. Sommaren 1906 blomstrar Marstrand och vi befinner oss långt bort från Porto Franco-tiden och tiden då Metta Fock Ridderbielke dömdes till döden. Såväl turisthotellet som societetshuset och varm- och kallbadhusen har glansdagar och societeten tillbringar sommarmånaderna i skuggan, eller för all del solar sig i glansen, av kung Oscar den II. Direktör Lundgren är där med sin dotter Karolina, hennes styvmor och hennes halvsyster. Karolina är lätt sjuklig och förhoppningsvis skall havsluft och kurbad göra henne frisk. Familjen hoppas också kunna finna henne en lämplig man.

Försommaren 2013 är byggnaderna förfallna och av dess forna glans finns inte så mycket kvar. I stället har de, av korrupta politiker och utan allmänhetens insyn, sålts till underpris till investerare som är fullständigt ointresserade av deras historiska värde. När Holger, en man som engagerat sig mot de skumma affärerna och för byggnadernas bevarande, hittas mördad kopplas Karin Adler och hennes kollegor in.

Som vanligt väver Ann Rosman sin text runt händelser i två olika tidsepoker och som vanligt bygger den på massor av research och som vanligt är det välskrivet. I ”Havskatten” har hon valt att låta byggnader och miljöer vara det som binder ihop de två historierna. Det fungerar väl och båda historierna fängslar mig och de har båda viss bäring på verkligheten. Rosmans historiska skildringar är målande och det är inte svårt att föreställa sig livet i det Marstrand hon beskriver. I nutidens mordgåta ger Rosman några välförtjänta kängor åt politiker och åt de människor som inte ser andra värden än pengar. De båda berättelserna visar också att det inte hänt så mycket på 100 år. Även om livet förändrats så är fortfarande jakten på pengar, kärlek och de rätta kontakterna i full gång.

Intressant?

Läs mer på Massolit förlag

Köp boken på Bokus, Adlibris, CDON

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser