9789137141800

Boken börjar med en rivstart och fortsätter i samma rasande tempo, ett sprinterlopp där alla jagar Janus utan att veta vem han är. Så går det enkelt att sammanfatta Anders de la Mottes bok MemoRandom i en mening.

Anders de la Motte had me at hello med sin första bok [geim]MemoRandom gör mig definitivt inte mindre förtjust i hans författarskap. Det är lättläst men det går inte att slarvläsa. Intrigen är vass och vändningarna frekventa. Det går aldrig att vara säker på vem som är vän eller fiende, god eller ond.

Huvudpersonen, David Sarac,  Informationshanrterare vid stockholmspolisen, råkar ut för en olycka. Likt filmens Jason Bourne har han, när han vaknar upp, inte ett spårminne av vem han är och vad han gjort. De senaste två åren är fullständigt raderade. Det visar sig dock snart att han har en hemlighet som alla vill åt, nämligen identiteten på infiltratören Janus. Saracs problem är att han inte har en aning om vem Janus är.

Det är lättläst, välskrivet och det är spännande och som om inte det räckte har boken ett riktigt läckert omslag. Persongalleriet beskrivs snarare genom sina handlingar, bisatser och i dialog än med blickar i en badrumsspegel eller raka beskrivningar. ändå är det lätt att se det framför sig. Det finns inte många möjligheter att hämta andan under läsningen. Vare sig språk eller handling hakar upp sig en enda gång. de la Motte väver, med hjälp av gangsters, poliser, politiker och mycket vapen, skickligt ihop sin story och när allt är över har alla trådar snyggt knutits ihop. Eller?

Sensmoral, finns det någon sådan? Ja, möjligen att girighet och makt kan få människor att bokstavligen gå över lik.

de la Motte har med sin [geim]-trilogi och MemoRandom definitivt placerat sig som en av de absolut bästa thrillerförfattarna i min bokhylla och när MemoRandom-trilogin så småningom blir film, vilket jag är säker på att den kommer att bli ([geim]-trilogin är redan på gång) blir den definitivt placerad i kategorin action.

Gillar du den här genren så  rekommenderar jag boken starkt och har du inte läst den lätt skruvade [geim]-trilogin så gör det.

Intressant?

Köp boken på bokus och adlibris

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser